Фирма ГЕНЕЗИС показа нови разработки на ЗЕЛЕНАТА СЕДМИЦА в Берлин

С коктейл за 10 000 души Холандия откри снощи най-голямото световно изложение за храни в Берлин - „Зелената седмица". Тази година страната на лалетата е домакин на берлинското изложение, защото отбелязва 60-то си поред участие в него.


„Зелената седмица" навършва 78 години, разказа кметът на Берлин Клаус Воверайт по време на пищното откриване. Той допълни, че тази година Бавария може да отбележи своята златна сватба с „Грюне Вохе", в която участва за 50-ти път. След нея се нареждат Естония с 20 участия и Швейцария - 15. Близо 800 000 души посещават изложението и може да се каже, че то е едно от най-големите и популярни от този род.


Производители на храни от цял свят представят на щандовете си свои национални продукти. Земеделският министър на Германия Илзе Айгнер подчерта изключително тесните връзки на страната със съседна Холандия. На над 19 млрд. евро възлиза експортът на храни от Холандия към Германия. В същото време целият износ на германски храни е за около 70 млрд. евро, бе обявено по време на откриването. В момента германските храни са най-качествени и най-вкусни, отбелязаха представители на германски браншови асоциации.


755 000 души се занимават със земеделие в Германия, което прави 12% от населението на страната. За първи път тазгодишното изложение ще бъде открито за посетители от немски канцлер. Очаква се Ангела Меркел да пререже лентата, за да могат да нахлуят хилядите гости, дошли със семействата си от различни части на страната. Лично земеделският министър Илзе Айгнер ще уважи българския щанд, спазвайки 4 годишна традиция и приятелството си с Мирослав Найденов. Прави впечатление, че на тазгодишното изложение българският щанд заема най-голяма площ в сравнение с предходни години, оформен е още по-добре и е с лесен достъп, като заслугата е на фирма „Херитидж".


Германският министър на земеделието Илзе Айгнер поиска от Мирослав Найденов да хапне баница със спанак и сирене. Това стана днес по време на откриването на българския щанд на „Зелената седмица" в Берлин.


Айгнер е била впечатлена от българското ястие миналата година и затова е поискала отново да го опита, уточни Найденов. В знак на приятелство той я изненада като й подари изискана ленена риза с българска везба и сребърни пафти в комплект с българско вино и розово масло. Илзе Айгнер не изневери на приятелството си към нашата страна и българския си колега и този път. Заради безпрецедентното посещение от 30 години на канцлера Ангела Меркел програмата на земеделския министър бе много сгъстена. Тя трябваше да пропусне посещението си на много щандове, но направи всичко възможно и посети българския.


По време на кратката визита двамата с Найденов се обединиха около мнението, че посещението на Ангела Меркел на „Зелената седмица" е знак да се приеме възможно най-бързо финансовата рамка за следващата ОСП, за да могат министрите да си вършат работата.


Светлана Трифоновска

 


Мандра Чех Производство млечни продукти Абламилк Милкком ЕООД Млечни продукти с марка Димитър Маджаров Генезис Лаборатории