ТЪРСЯТ СЕ КОМПЕТЕНТНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ РЕШЕНИЯ

Национален събор „Млечният път на България през вековете” – Луковит 2017 г.

ТЪРСЯТ СЕ КОМПЕТЕНТНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ РЕШЕНИЯ

Фирми за машини и опаковки представиха своите нови проекти

Интересът на млекопреработвателите е към иновативни мерки в сектора

Обменена бе важна експертна и научна информация за добрите практики

 

Екип на „Мляко+”

 

Вторият национален събор „Млечният път на българия през вековете“ в Луковит, като проект, бе насочен и към обмяна на информация. Затова бяха поканени и присъстваха сериозен екип на „Алмер” – една от водещите фирми в производството на опаковки за млечни продукти,доставки на машини и оборудване„Лактина„ООД със своя сериозен международен опит в лиофилизацията и производството на закваски, лаборатория „Алименти” с апаратура за лабораторно оборудване и контрол, РВС – Русе –специалисти в лабораторните изследвания и контрол на млякото, „Агритоп“ фирма, занимаваща се с модернизиране на стопанствата, придържайки се към най-новите тенденции на модерното животновъдство и земеделие както и  „Биоком Трендафилов“, ФИАЛ, Центърът за оценка на риска при МЗХГ, Маримах и други.

Уважение към организаторите, АМБ и Общината, изразиха с поздравителни адреси зам.председателят на БСК Камен Колев, ректорът на УХТ проф. Колю Динков, Националният съюз на годедовъдите в България и много други организации и ведомства.

Трите дни на събора дадоха възможност много от фирмите в млекопреработването, както и фермерите производители по Наредба 26 да проведат редица срещи, да обменят информация и споделят своя опит. Разбира се всеки има своите конкретни проблеми, което бе предмет на разговорите със специалистите и експертите от лабораториите и фирмите за опаковки.

Много сериозен интерес бе проявен към продуктите на „Биоком – Трендафилов”. На техния щанд почти през цялото време имаше производители и преработватели, които търсеха решение на различни въпроси. Екипът на фирмата много компетентно, на научно и практическо равнище, обясняваше пътищата и подходите за решаването на проблемите, като за желаещите се определиха срещи на място, за да се намери правилния подход. Разговорите продължаваха и в неформална обстановка, важното е, че се водеха професионални и компетентни диалози, които бяха от взаимен интерес.

Ето защо ползата от събора не може да се пресмята в елементарните цифри на присъствали фирми или продадени продукти. Още повече, че  и много от посетителите проявяваха интерес към технологиите на производство, видовете закваски и възможностите за правене на кисело мляко, сирене и кашкавал в домашни условия.

Интерес бе проявен и от страна на развъдните организации. Нещо повече те проявиха инициатива на следващия събор да им се отдели място, от организаторите, да представят и животни, защото така ще могат фермерите и производителите да се запознаят с възможностите, които дават различните породи.

Новостите и тенденциите в развитието на бранша бяха в основата на срещите, които проведоха фирмите, чиято дейност съпътства и осигурява доброто качество в преработката на млякото. Вкусът от едно време е присъщ като носталгия за много от купувачите, но браншът представи и много нови решения, защото млекопреработването като традиция вече предлага и съвсем различни съвременни  продукти.  

Така ефектът от това, вече традиционно, изложение трябва да се търси и в бъдещето не само сред представителите на бранша, но и сред клиентите и младите хора, които проявяваха особен интерес към полезността на млечните продукти и културата на хранене, съдържанието на различните компоненти и тяхното влияние върху човешкия организъм.

Не бива да пропускаме, че реализирането на този проект е резултат от добрата съгласуваност и работа между Асоциацията на млекопреработвателите в България, като инициатор  и екипът на община Луковит начело с кмета Иван Грънчаров. Защото осигуряването на условията, захранването с електроенергия, изграждането на шатрите, тяхното оборудване, охраната, съпътстващите събития бяха осигурени с компетентното и навременно съдействие на секретаря на общината Камелия Василева, Цветинка Цолова, както и другите служители от общинската администрация.

Всъщност проектът за провеждането на събора има и още няколко раздела, които на този етап все още не могат да намерят публичност – практически демонстрации за заквасване и подсирване на мляко, запознаване с историята на бранша, срещи с ветерани, водещи експерти – технолози и икономисти, обсъждане на проблемите на управлението и осигуряването на нови пазари. Но това са въпроси, които в бъдеще ще намерят своето решение, защото те биха помогнали на много от фирмите преработватели, както и на производителите на мляко и фермерите.

Предстои обсъждане на съвместно представяне на млечни продукти и вино, защото всички са съгласни, че чашката винаги върви с мезето, каквато и нашата стара традиция. Просто трябва да се намери подходящата форма за представянето на виното и сиренето, кашкавала и т.н. на един щанд, но тук думата имат и кулинарите. Въпрос на добро желание и организация е да осигурим участието и на фирми от съседните, а защо не и от другите европейски страни.

Съборът се превърна в среща на нови идеи и решения и , както си обещахме в последния му ден, догодина да бъдем отново заедно, да оползотворим натрупания опит и  да търсим ефективните решения в бранша.

 

 

 

 


Данон Генезис Лаборатории INTRAMA1 Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните