Симеон Присадашки: 90% от „млечните” продукти са със заместители

90% от „млечните” продуктите в общественото хранене са заместители, съобщи Симеон Присадашки, собственик на „Жоси” Чужди дипломати са лобирали пред министъра на земеделието и други членове на кабинета в полза на млечните продукти с растителна мазнина, която предстои да бъде одобрена от Министерски съвет. Това съобщиха източници от средите на млекопреработвателния бранш пред Агрозона  http://agrozona.bg/

Представители на италианското посолство са настоявали в агроведомството българските власти да не забраняват на мандрите да работят едновременно с продукти от растителни мазнини и истинско мляко, каквито текстове са предвидени в Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти. Идеята бе да се защити българския потребител от вредните храни, както и да се даде рамо на българските млекопроизводители. 

Тя бе гласувана в началото на месеца от Министерски съвет, но по-късно под натиск от страна на родните преработватели бе обсъждана на отворено заседание с всички представители на сектора в Комисията по земеделие. 

Снощи Консултативният съвет по животновъдство в МЗХ е приел окончателно новите напълно компромисни текстове по отношение на растителните мазнини, които днес кабинетът би трябвало да гласува. Предложенията отдалечават наредбата от първоначалния замисъл и дават възможност на мандрите да работят едновременно на територията на едно предприятие мляко и продукти с растителни мазнини и заместители. Разликата с първоначалните текстове, за да имат право да правят аналогови продукти или „ментета” трябва да поискат разрешение от БАБХ. Това може да стане само веднъж на шест месеца. 

Към работата с истинско мляко могат да се върнат винаги, без за това да е необходимо разрешение. Италианската компания Мy day, немската Мегле, българската Дядо Либен са били особено настоятелни да бъдат приети поправките, защото работят едновременно и продукти с растителни мазнини и с мляко, което в по-голямата си част е унгарско и германско. 

На българския пазар все по-голям дял заемат абсолютни заместители на млечни съставки, които откровено се рекламират от гръцки фирми. Южните ни съседи дори организират специални обучения за това как могат да се добиват изкуствени белтъчини от обезмаслено сухо мляко, научи Агрозона. 

Това са продукти, които после организмът не може да усвои коментираха специалисти. 90% от „млечните” продуктите в общественото хранене вече са аналогови, алармира Симеон Присадашки, собственик на мандра „Жоси”. Ресторанти, пицарии, хотели предпочитат да работят с тях, защото са много по-евтини, обясни той. В момента 80-90 % от суровините, с които работят мандрите не са български. Според него така замислената наредба практически с нищо не променя днешната ситуация. 

Три са предложенията за промяна на наредбата за специфични изисквания към млечните продукти, обсъждани по време на Консултативния съвет по животновъдство. Според първото млекопреработвателите не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко на територията на едно предприятие едновременно. За всяка една промяна при преминаване от едното към другото производството трябва да уведомяват съответната ОДБХ най-късно 24 часа по-рано.

Вторият вариант допуска промяна в производствата веднъж на шест месеца, но не е необходимо да се уведомява БАБХ за преминаване от производство на фалшиви към истински млечни продукти.

Според третия вариант производителите в рамките на шест месеца могат да произвеждат имитиращи продукти най-много тридесет дни, като трябва най-малко 48 часа преди това да уведомят БАБХ. 

Светлана Трифоновска


Данон Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Генезис Лаборатории Мандра Чех