Симеон Присадашки: Сивият сектор в млечния бранш е 60%

Българската агенция по безопастност на храните (БАБХ) трябва да провери абсолютно всички компании, които произвеждат млечни продукти. Трябва да провери какви суровини се ползват, с какво качество и на какви цени се предлагат продуктите.

В България се произвежда 1 млн. тона мляко годишно и допълнително влиза 20-30% мляко от Европейския съюз.

Ако се направят проверки, наяве ще излезе, че много от компаниите изкупуват млека от нерегламентирани производители. При евентуална проверка ще стане ясно, че около 60% от млечния сектор е в сивия сектор.

Това каза в сутрешния блок на телевизия България он ер  Симеон Присадашки, Заместник председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

По думите му, това създава нелоялна конкуренция, която пречи на легалните компании. От началото на септември компаниите работят с нови цени, като изкупната цена на млякото от производител се е повишила с около 10%. Това ще се отрази различно на крайната цена на млечните продукти, обясни още Присадашки.

Той обаче не прогнозира с колко ще се повишат крайните цени, защото по думите му това зависи от политиката на всяка компания.

Ако в България се вземе решение за намаляване на данък добавена стойност с 10%, компаниите няма да злоупотребяват при определянето на цените, каза още зам. председателят на браншовата асоциация.

Според него, разумното увеличение на цените на млечните продукти е в размер до 10%, но всяка компания решава за себе си, допълни още той.

Според него, държавата трябва да промени политиката си по отношение на животновъдството и това е единственият начин да се повлияе положително на сектора.

 

 


Жоси ООД - Млекопроизводство и млекопреработка Производство млечни продукти Абламилк Милкком ЕООД Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Данон