СРЕЩА НА ТРАДИЦИЯТА, ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ И ВИСОКОТО КАЧЕСТВО

 

Екип на в. „Мляко+”

 

Събитието не започва с официалностите по откриването. То има вече история и организаторите натрупаха достатъчно опит. Все пак всяко начало крие изненади , като се започне от метеорологичните и се премине през чисто практическите проблеми, които са неизбежни, както за организаторите, така и за участниците.

Важното е, че в деня преди откриването бяха готови новите просторни и светли шатри, осигурени бяха местата за паркиране и настаняване на участниците, а някои от тях – по нетърпеливите вече започваха да подреждат щандовете. В един съмсем непринуден разговор се запознахме с бащата на кмета на Луковит – Иван Грънчаров. Бай Димитър с усмивка ни разказа, че всъщност името на фамилията идва от занаята на прадядото, че той е искал и Иван да тръгне по този път, дори имал намерение да го запише в училището по народни занаяти в Троян, но младежът имал свой проект, тогава не бил европейски, захванал се с млякото, а сега е на кметския стол. Какво да правиш – живот, всеки сам избира съдбата си днес, заключи бай Димитър.

Септември бе благосклонен, дари просторния площад със слънце и макар, че остави облаци, не пусна даже капка дъжд, което бе част от прекрасното настроение на посетителите, които навлязоха в шатрите още преди да се разположат фирмите-участници. Естествено всичко започваше с търсенето на добрия вкус от „едно време”.

Уважение към авторитета и качеството

Съборът започна с музика и веселие в очакване на официалното си откриване. Шумотевицата, движението на хората между витрините и щандовете, интересът към всичко, което се предлагаше показваха, че събитието е очаквано и шатрите се изпълниха с народ, независимо, че петъкът бе работен ден.

Затова бе трудно на водещия Иво Тонев да привлече вниманието на посетителите, но те дружно наобиколиха сцената, когато там застанаха официалните лица.

Естествено първи пред множеството застана домакинът на това знаменателно национално събитие кметът на община Луковит Иван Грънчаров.

Той се обърна с приветствие и благодарност към участниците и гостите на това вече традиционно събитие, след което даде думата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

И сега като министър – заяви  г-н Порожанов, - и преди като директор на Държавен фонд земеделие съм отстоявал интересите на производителите и преработвателите на мляко. Не може да не сме горди, че и днес България доказва своята традиция за високо качество и неповторим вкус на млечните продукти. Този събор е един връх в успешните стъпки на производителите и млекопреработвателите....

Инж. Димитър Зоров – председател на УС на АМБ, който като организатор, домакин и участник се обърна  към всички за да приветства усилията на екипите, които реализираха това очаквано от бранша и общината национално събитие.

Живко Живков – директор на Държавен фонд земеделие поздрави АМБ за успешното участие в проекти по преработката на мляко, пое ангажимента фондът да бъде отворен към проблемите на производителие и преработвателите на млякото.

С много емоционално слово към множеството се обърна Областният управител Георги Терзийски, който сподели, че съборът е съкровище на общината, както и златното съкровище намерено в тези земи, което Луковит представя в чест на празника.

Генералният директор на БНТ-2, БНТ свят г-жа Екатерина Генова отбеляза сериозният принос, който АМБ като партньор на БНТ 2 и БНТ свят,  има и дава за развитието на всички кампании свързани с предлагането на висококачествени български хранителни продукти на родния пазар. Млечният път на България идва от вековете, но днес той започва от Луковит и ние сме професионално горди, че сме неизменна част от тази прекрасна традиция, затова да купуваме българското – каза в заключение г-жа Генова.

Приветствия към участниците с събитието поднесоха Камен Колев – заместник председател на Българската стопанско камара, председателят на НСГБ Михаил Михайлов, председателят на регионално Сдружение на говедовъдите Рангел Матански.

 

Официалните гости направиха своята традиционна обиколна и разговаряха с всички участници в изложението, споделени бяха много проблеми и бяха поставени редица въпроси, които вълнуват хората в тяхната всекидневна практика като производители и преработватели. Министърът и директорът на фонд Земеделие поеха ангажименти за съдействие и помощ в бъдещата работа на бранша.


Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Производство млечни продукти Абламилк Милкком ЕООД Жоси ООД - Млекопроизводство и млекопреработка Млечни продукти с марка Димитър Маджаров