Промените в Закона за защита на конкуренциата влиза в НС

Невиждана до момента коалиция от четири партии - ГЕРБ, СДС, БСП и ДПС, се заема да регулира отношенията между големите търговски вериги и доставчиците им. Депутати от тези парламентарни групи са внесли миналата седмица промени в Закона за защита на конкуренцията.

Предложените поправки припокриват публикуваните през юни от министерството на икономиката изменения в закона. Внасянето им от депутати, а не от кабинета, каквито бяха първоначалните намерения, не се правело, за да се спести време. Целта е да се види, че в търсенето на решение за по-балансирани отношения с веригите няма партиен елемент, обясни шефът на икономическата комисия Мартин Димитров от СДС, който е сред вносителите на промените. Търсим по-широка подкрепа, за да се защитят малките и средните производители, каза и Диан Червенкондев от ГЕРБ, с чийто подпис също са внесени измененията.

Според Димитров, сериозната дискусия как ще се регламентират отношенията между доставчици и търговци тепърва започва. "Промените трябва да се обмислят бавно и това ще отнеме поне 2 месеца. В процеса на консултации с всички страни ще бъде взето мнението и на веригите, за да се постигне разумно решение", каза шефът на икономическата комисия. Той получил много оплаквания от малки фирми. В същото време регламентирането трябвало да се направи така, че да не доведе до заобикаляне от веригите на нашите производители.

Идеята на поправките, публикувани първо от икономическото министерство, е да се въведе ново понятие - "значителна пазарна сила" и злоупотреба с такава. Комисията за защита на конкуренцията пък трябва да следи и санкционира нарушенията. Според дефиницията, значителна пазарна сила има предприятие, "което не е с господстващо положение, но с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия може едностранно да наложи на зависими от него доставчици и/или купувачи несправедливи търговски условия, с което да попречи на конкуренцията".

Между двете четения на закона, щяло да се прецени дали да има фиксирани прагове - като пазарен дял или оборот.

Публикуваните до момента идеи бяха разкритикувани от Сдружението за модерна търговия, в което влизат всички големи вериги. Според тях "въвеждането на регулация, която не съответства на европейските стандарти, е опасно за българската икономика и инвестиции".


Мултивак Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Данон Мандра Чех