Продукти със заместители - няма да се наричат млечни!

Продукт, в които са използвани заместители,
няма да може да носи наименованието "млечен продукт"!


Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти, предаде агенция „Фокус".В Министерски съвет се проведе среща при премиера Бойко Борисов с представители на браншовите съюзи на животновъдите в България по повод готвената от МЗХ  Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която ще прави ясно разграничение между млечните продукти от сурово мляко и продукти от заместители.


Наредбата ще бъде входирана за следващото заседание на Министерски съвет.Три пъти ще се повишат санкциите за нарушители. В момента те са в размер от 1 000-3 000 лева.


Производствените мощности ще трябва да се разделят и да произвеждат отделно продукти от мляко от други, в които има растителни мазнини, за да не се стига до злоупотреби.


Найденов припомни случай, в който оператор се оправдал, че „сбъркал" бутона.Министърът каза, че така ще се попречи и на дискредитирането на българските продукти навън.

"Използването на заместители не е добре за здравето на хората. Искаме да дадем възможност за правилния информиран избор на потребителя", каза министърът.

 


Млечни продукти с марка Димитър Маджаров INTRAMA1 Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Мандра Чех