Паметник на българското кисело мляко

Асоциацията на млекопреработвателите в България бе организатор на откриването на Паметник на българското кисело мляко по време на изложението „Светът на млякото 2010 г.”, чиито спомоществовател е фирма „Генезис”. Тази фирма е член на АМБ от нейното почти 20-годишно създаване. Основател е известният на пет континента наш изтъкнат учен и последовател на професор Гиргинов и Стамен Григоров, професор Мария Стефанова – Кодратенко

Няколкото посещения на Мария Стефанова в Страната на изгряващото слънце продават технологията и закваските на най-развитата икономика в света Япония по онова време, от което и сега печели държавата и събира плодовете на този труд. Успоредно с развитието на закваските проф. Мария Стефанова събира много материали за здравословното влияние върху човека на българското кисело мляко.

През годините се правят клинични изпитания за пробиотичното влияние на бациликус булгарикус върху хора и животни, с което България изпреварва редица страни в Европа и света. Тази жена, която е направила много за развитието на българската наука в областта на закваските и пробиотиците и е призната в цял свят /малко са думите на благодарност, които могат да бъдат изречени понеин адрес за науката и за страната ни/ заедно с министър Найденов откриха уникалната пластика, изработена от скулптора Райнис Гелов.

Някои ще кажат да но на паметника е изобразена, заедно със Стамен Григоров и Мария Стефанова, но тя го заслужава, след като държавата не се сеща за нея, то синът й е признателен. Мария Стефанова заслужава да бъде увековечена. Идеята на Александър Кодраденко за паметникът се родила преди четири месеца. Обсъдил въпроса и скулпорът Райнис Гелов започнал да изгражда проекти.

Д-р Стамен Григоровв проучва микрофлората на българското кисело мляко и успява да изолира бактерията на подквасването. В негова чест бактерията е наречена Lactobakterium Bulgaricum Grigoroff.

Д-р Стамен Григоров дава на света не само тайната на дълголетието, но и открива ваксина за туберкулозата. Негов последовател е известният български учен професор Гиргинов. Така българската наука в областта на закваските продължава да развива професор Мария Стефанова, а сега и нейни последователи, като чл. кор. проф. д-р т.н. Мария Балтаджиева и нейните ученици,както и всички останали учени и специалисти направили много, през онези времена, за популяризиране на българската уникална бактерия и българските млечни продукти в света.

Трябва да познаваме историята си и да се връщаме към нея, за да можем да правим правилната равносметка и да се развива българската млечна промишленост, споделя ст. н.д-р т.н. инж. Тодор Минков. Този паметник ще напомня на поколенията – сегашни и бъдещи, че трябва да бъде съхранена една ценност българска, да бъде уважавана науката и да бъде развивана българската млечна промишленост, чиято идентичност се размива.

Нека се гордеем, че и България е нещо дала на света, а не с ирония да се говори, че може да консумираме българско кисело мляко от Япония. Това просто е обидно не само за страна, а и за целия бранш.


Млечни продукти с марка Димитър Маджаров Мандра Лесидрен ЕООД INTRAMA1 Мандра Чех