Нова наредба за млечните продукти

Нов опит да сложи ред в производството на млечни продукти и техните заместители започва земеделското министерство. Храни, в които са използвани химически обработени мазнини, вече няма да могат да се изписват като млечен продукт.


Причината за промяната е да се пресекат опитите на някои производители, които обявяват храни със заместители като млечни и така съзнателно подвеждат потребителите. Проектът за наредба ще бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.


Новите правила ще се борят с хитрите мандраджии, които се научиха да заобикалят приетата преди година наредба, която определи, че сирене, кашкавал и кисело мляко могат да се наричат само продуктите, които са направени от истинско мляко. Министърът е категоричен, че не може повече да се позволява тези, които влагат до 6 % мляко и всичко останало е изкуствено, да слагат надпис млечен деликатес.


Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните:
- Тези, които искат да произвеждат традиционните български продукти, още повече имайки претенциите да ги изнасят навън и то под наименованието, примерно бяло саламурено сирене, правейки ги с палмово масло на това ще се сложи край, въпреки отпора, който очакваме.


Забранява се още на една и съща поточна линия да се произвеждат продукти от чисто мляко и такива с растителни масла. Това пък било, за да няма нелепи обяснения.


Обяснението на производителя беше, че операторът е сбъркал бутона, тъй като поточната линия е една и съща и той натиснал вместо мляко, палма. И за да не бъркат ние, виждате ли, помагаме им в тая ситуация да не бъркат техните оператори.


Борбата срещу влагането на растителни мазнини кабинетът обяснява с грижа за здравето на българина, който трябва да бъде честно информиран какво яде.


Бойко Борисов, министър-председател:

- От тия добавки всичко се отделя директно като шлака на сърцето, така че ще го обясните хубаво, нямаме против, но на продукта да пиша, както на цигарите - вредно за вашето здраве, а хората, ако искат да си го купуват.


Солена глоба, повишена в пъти, ще очаква хитреците в млечния бранш. Остава да видим дали и този опит да знаем какво ядем ще е успешен.

 

Автор: Десислава Маркова

 


Млечни продукти с марка Димитър Маджаров INTRAMA1 Мандра Чех Мултивак