НАП И БАБХ ПРОВЕРЯВАТ МАНДРИТЕ

Министерството на земеделието и храните предприема от днес масирани проверки във всички мандри в страната по повод сигнали на животновъдите за картел при определяне на изкупните цени на млякото. „Проверките ще бъдат извършвани с Българската агенция по безопасност на храните и Националната агенция по приходите, като целта е да се направи пълен анализ на пазара", поясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти.


Вчера животновъди от Старозагорско поставиха ултиматум пред Комисията за защита на конкуренцията да започне проверка за съществуващ картел и изкуствено занижаване на цените при изкупуване на млякото. В тази връзка в министерството на земеделието е взето решение за анализиране на цялостното състояние в преработвателните компании, за да не се получава изкривяване на пазара.


Танева припомни, че на 14 и 15 март на Съвета на Европейския съюз в Брюксел ресорните министри на държавите-членки ще обсъдят неотложните предложения в подкрепа на животновъдния сектор и млекопроизводството. През септември миналата година ЕК одобри допълнително 420 млн. евро в подкрепа на животновъдството, но въпреки това редица държави не намалиха производството на мляко, в резултат на което цените продължават да падат, припомни тя. По всяка вероятност на този съвет ще се обсъжда вариант за ново подпомагане на сектора, но държавите, които не са намалили производството си, може да бъдат отрязани от евентуалните нови субсидии, посочи министърът.


На този етап тя се въздържа да обяви каква ще бъде българската позиция, но подчерта, че веднага след приключване на съвета България ще предприеме съответните мерки за насърчаване на млекопроизводството в страната.

 


Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Мандра Лесидрен ЕООД Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Жоси ООД - Млекопроизводство и млекопреработка