Млекопроизводителите на протест, заради Наредбата

Спешно заседание на Консултативния съвет по животновъдство  се проведе на 22 май  в Министерството на земеделието и храните. Това съобщи председателят на Националното сдружение на месо-и млекопроизводителите Танчо Колев.

Националния съвет по животновъдство разгледа искането на фермерите да бъде отменено допълнението в Наредбата за млечните продукти, която разрешава на мандрите да ползват сухи млека, в случай че уведомят Агенцията по храните за това ден по-рано. Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, която забранява използването на определението „млечен" на етикета на продукти, в които има вложени растителни мазнини или други заместители на прясното мляко, бе обсъдена в консултативения съвет и внесена в Министерски съвет миналата седмица.

Спорният текст, който разрешава на мандрите да произвеждат и млечни продукти, и продукти с вложени растителни мазнини и други добавки, изправи в пълна бойна готовност млекопреработвателите. „Настояваме да се запази първоначалният вариант на документа, защото това изменение на практика обезсмисля цялата наредба", коментира Танчо Колев.

„Тази добавка, която внесоха в последния момент на Министерски съвет, че имат право чрез уведомяване на Агенцията по храните да сменят производство от прясно мляко на растителни мазнини, изобщо не ни харесва, защото това е незаконно. Ако ще се уведомява, да отпада цялата наредба, значи я няма, правим я по български", каза Колев. Той поиска прероботвателите, които работят с растителни мазнини, да излязат от регистъра на мандрите и да работят само с имитираща продукция.

Ако не бъдат приети исканията на фермерите, следващата сряда, 30 май, млекопреработвателите ще излязат на протест от 11 часа пред Министерския съвет. Решението за протеста е взето на последното извънредно заседание на Националното сдружение на месо-и млекопроизводителите в Стара Загора, допълни Танчо Колев.

 

 


Мандра Лесидрен ЕООД Производство млечни продукти Абламилк Милкком ЕООД Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Генезис Лаборатории