Министър Десислава Танева: МОЖЕ ДА СЕ ОБМИСЛЯ ДЕФЕРЕНЦИРАНЕ НА ДДС ИЛИ АКЦИЗ

Земеделският министър Десислава Танева  напълно споделя идеята на колегата си здравен министър Петър Москов  за нуждата у младите хора да бъдат създавани навици за здравословно хранене.  
В същото време по думите й въвеждането на данък трябва да бъде внимателно анализирано, защото ще бъде платено от потребителите.

Танева каза, цитирана от БТА, че в поне шест държави се прилага подобен модел, функциониращ на различен принцип, обикновено с диференцирана ставка на ДДС за различните храни и продукти, или с налагането на акциз. "Веднага мога да кажа например за енергийната напитка, че трябва да има такъв данък или акциз, защото не може да бъде употребявана в такива големи количества. Всичко останало обаче трябва да бъде внимателно анализирано,", каза министърът. Диференциран ДДС или налагането на акциз - това са възможни начини да бъде въведен у нас т. нар. данък „вредни храни". Той трябва да бъде съобразен с регламентите на Европейския орган по безопасност на храните - EFSA, а ставките - определени след задълбочен икономически и обществен анализ. Това коментира пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева на форум в столицата.

Политиката на здравословно хранене при децата, която аграрното министерство провежда е по линия на схемите „Училищен плод" и „Училищно мляко", припомни министър Танева.
"За това дали една храна е вредна, дали безопасна, решава европейският орган EFSA. На основание точно на негово решение, съответните продукти или съставки се допускат в храните", отбеляза тя.

Танева съобщи, че ведомството полага усилия освен мляко и плодове в училище децата да получават и мед по схемите, финансирани от еврофондовете.

 


Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Млечни продукти с марка Димитър Маджаров Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Мандра Лесидрен ЕООД