Криза в млечния сектор?

В "Денят започва" говорихме по тема, която в последните дни вълнува млекопроизводителите. Преди дни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България каза, че с отпадането на млечните квоти регулираният европейски пазар става хаотичен. Припомняме, че тези квоти паднаха на 1 април 2015 година, точно 30 години след въвеждането им в Европа. Има ли опасност за българските млекопроизводители? Това попитахме зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров.


Според него е възможно да има опасности. Той успокои, че криза все още няма, но има неблагоприятни пазарни тенденции, които се следят и се предотвратяват. Зам.-министърът обясни, че се взимат мерки на общоевропейско равнище и България е била първата държава, която е внесла искане за подпомагане на млечния сектор след отпадане на квотната система. До този момент са ни подкрепили около 10 държави. Втората част от мерките са чисто пазарни - търсене на нови пазари, утвърждаване на българския производител на вътрешния пазар, добави Димитров. Той каза, че идеята за отпадане на квотите е била това мляко, което ще се произведе в повече, да отиде на други пазари.


Димитър Зоров възрази на Димитров и заяви, че вече има криза. "Никога досега в зимния период цените на млякото не са подали. Никога складовете на предприятията не са били пълни", обоснова се той. За него отпадането на квотите е едни инертна, непремерена позиция на ЕК, без да се отчете допълнителният фактор - руското ембарго. Зоров смята, че държавата може да направи много неща, но е важно те да бъдат ефективни.


Повече по темата, може да видите от следния линк:


http://bnt.bg/part-of-show/kriza-v-mlechniya-sektor

 


Генезис Лаборатории Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Данон Мандра Лесидрен ЕООД