КОНФЕРЕНЦИЯ „Проблеми в млечния сектор 2010 г.”

В рамките на международното изложение „Светът на млякото 2010" Асоциацията на млекопреработвателите в България, след като отдаде почит на откривателя на уникалната българска бактерия д-р Стамен Григоров и бе открит Паметникът на българското кисело мляко, проведе конференция по Актуални проблеми на млечния сектор. Конференцията бе открита и ръководена от председателя на  УС на АМБ инж. Димитър Зоров.

Картината в млечния сектор и трагична и затова на конференцията присъстваха министърът на земеделието Мирослав Найденов, зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов, директорът на дирекция ДВСК при НВМС д-р Любомир Кулински, директорът на дирекция „Безопасност и контрол на храните „ в МЗХ д-р Татяна Тасева, експертът от РА в сектор „Мляко" Свилен Колев, експерти и специалисти от НВМС, МЗХ, ДФЗ, и други.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов и зам.-министър Цветан Димитров очертаха  политиката на България и последните промени в ЕС в областта на селското стопанство и по-специално на млечното животновъдство.  Министър Найденов призова участниците в конференцията да задават въпросите си. Инж. Димитър Зоров постави проблема за ценовите разминавания и за липсата на качествено сурово мляко в страната. Той попита министър Найденов каква дълготрайна политика ще бъде провеждана за животновъдния сектор, както и за производството на качествено сурово мляко. Зададе въпрос също и за подадените проекти по ПРСР, чието приемане вече се бави почти година.

Министър Найденов заяви, че е създадена организация за обработване на необходимите проекти, като се правят и структурни промени в ДФЗ. Политиката, която се провежда е за окрупняване на животновъдния сектор, онези които са с по една или две крави ще трябва да се кооперират. Според него крахът на българското селско стопанство е настъпил с демокрацията, тъй като ликвидационните съвети през 90-те години тотално са ликвидирали българското селско стопанство. Мерките, които са насочени по ПРСР ще бъдат пренасочени максимално към животновъдството.

Приоритетът на правителството и на МЗХ е да бъдат насочени максимално средства за укрепване на селското стопанство и животновъдството.
Министърът заяви, че това не може да стане за година или две, или за един мандат на едно правителство, трябва да се работи дългосрочно и усилено в тази посока. Преструктурирането на фермите не се извършва, а краят на увеличеният период от ЕК  за това е 2011 година и ситуацията ще е още по-трагична.


С цялата информация за конференцията, можете да се запознаете в прикачения файл ...


Мандра Чех Мандра Лесидрен ЕООД Генезис Лаборатории Лакрима - хубаво българско сирене от 1959