Инж. Димитъор Зоров, председател на УС на АМБ: АМБ СЛЕДВА ТРАДИЦИТЕ И НА СРЕЩА НА ЦЕЛИЯ БРАНШ

Интервю на Магдалена Апостолова

- Господин  Зоров, Асоциация на млекохпреработвателите в България за пръв път организира такова събитие - национален събор „Млечният път на България през вековете". Защо подехте тази инициатива?

- През последните години кампанията срещу млекопреработвателния бранш е отрицателна. АМБ направи много. По наше настояване бе въвеждено БДС за производство на млечни продукти. Настояваме за по-засилен контрол и спазване на българската, традиционна технология при производство на нашите млечни продукти. С провеждане на това изложение АМБ иска да покаже на българския консуматор, че фирмите, които членуват в нашето сдружение не подвеждат потребителя, спазват технологията и продължават българската традиция в производството. АМБ тази година навършва четвърт век от своето създаване. Смятаме, че една такава инициатива е подобаваща за отбелязване на 25 годишнината на Асоциацията.

 

- Защо решихте да проведете националният събор в Луковит?

- Както е известно сред бранша кметът на Луковит - господин Иван Грънчаров е член на управителния съвет на нашето сдружение и е активен съмишленик в нашата идея за ред в бранша, за излизане на сивия сектор от него, за продължаване на традициите при производството на млечни продукти, спазване на правилата и не на последно място историческите и краеведски предания и изследвания за този регион. В Луковидско  се е развивало скотовъдство и животновъдство още от древни времена. Това е идентифицирано в пещерата Очите на Бога с рисунки и ритуалите, които са се изпълнявали там от древните траки и  прабългари.  В региона има млекопреработвателни предприятия и възможности за развитие на млечния сектор. Това ни даде основания да подготвим споразумение за партньорство с общината и да проведем първият национален събор „Млечният път на България през вековете", който предвиждаме да стане традиционен всяка година.

 

- Ще разкриете ли детайли от подготовката и реализацията на този проект?

- Проектът не е хрумване, той е предмет на разговори от няколко години с Община Луковит и колегите от фирмите, членуващи в АМБ. Договорката ни е да предоставим всички условия на участниците, всички възможности за представяне, дегустация, продажба и бизнес-срещи, да покажем на хората, че млечната промишленост на България има бъдеще. Такава среща на бранша, а защо не и на целия млечен сектор,  е място, където се раждат нови идеи, формират се решения и се търсят възможности  за решаване на проблемите. Освен деловитостта ще има и фолклорна програма. Наши художници ще покажат свои картини, поканили сме и представители на фирми от хранително вкусовата промишленост, от другите браншове. Те също ще покажат традиционни месни продукти, хляб и баници, вина и бира и много други произведения от храни. Ще има и изненади!

 

- Има ли амбиция АМБ тази среща на млекопреработвателния бранш да прерастне в международна, да се разшири формата?

- Първоначалната идея бе за по-широк формат, но не ни достигна времето за организация. За следващия събор от сега сме започнали организация, за да може да проведен и международен симпозиум, да поканим и сродни фирми от Европа и другите държави. Трябвада издигнем имиджа на българските млечни продукти, защото те са уникални. Знаете всички, че българското кисело мляко, заради откритието на д-р Стамен Григоров, и съдържанието на лактобацилус булгарикус го прави здравословно. Останалите наши млечни продукти също съдържат тази полезна бактерия, но ние типично по български пренебрегваме нашето производство и смятаме, че вносните продукти са по-качествени. Нищо подобно няма. Българските млечни продукти са качествени, здравословни и полезни.  Заради шепа нелоялни производители и дистрибутори, които разфасоват млечни продукти, влизащи от европейските страни, търсещи бърза печалба страда целия бранш. Нези практики трябва да бъдат пресечени, контролните органи да бъдат стриктни и безкомпромисни.- Каква е ролята на АМБ при формиране политиката на млечния бранш и сектор?

- АМБ вече 25 години играе съществена роля при формиране политиката на млечния бранш и млечния сектор. АМБ съществено влияе върху политиката на държавните институции и млечния сектор, тъй като доказахме, че като неправителствена организация , като сдружение на конкуренти можем да отстояваме позициите, интересите си и да сме генератор на инициативи, идеи, законови промени и нови закони. От периода, в който аз съм начело на УС на  АМБ бяха свършени много дейности, но няма да правя равносметка. Тя се вижда, ясна е за всички колеги и хора, свързани с млечния сектор. Нашата организация е първата и сме водещ бизнес в хранително-вкусовата промишленост, с традиции, признати по цял свят, а и с бъдеще. Членуващите фирми в АМБ отстояват общи принципи, интереси и идеи, затова са сме членове на това сдружение. Това трябва да е ясно на всеки, който иска да членува в нашата организация. Ние издигаме имиджа, ние държим на качеството, ние имаме единомислие и вървим напред и в правилната посока. Отстояваме своите позиции и не правим компромиси. Асоциацията провежда правилната политика за бранша  и търси нови механизми за развитие на млечния сектор в тези тежки времена.   

 

- Какво ще кажете още на колегите си от бранша?

- Призовавам колегите да дойдат и да покажат  в Луковит на българите, че нашата млечна промишленост е на много високо ниво, че трябва да популяризираме и защитим нашите традициите в бранша. Очакваме да се включите в  ПЪРВИЯ  НАЦИОНАЛЕН СЪБОР "МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ" - 23-24 септември 2016 година - Луковит.

 


Млечни продукти с марка Димитър Маджаров Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 INTRAMA1 Мандра Чех