Георги Георгиев, управител на ЛАКТИНА ООД пред вестник "Мляко+"
  • Фирма ЛАКТИНА ООД стъпи на китайския пазар.

  • Амбицията е 17 милионният град Хуан Джой да стане център на българското кисело мляко и млечни продукти.

  • В Китай и южноазиатския регион има перспективи за българската млечна промишленост.

  • Лактина превзе и пазарите в Близкия изток.

  • България може да стане световен център в производството на закваски.Интервю на Магдалена Апостолова

- Г-н Георгиев, наскоро Вие и представители на фирма „Лактина" осъществихте пътуване  и срещи в Хон Конг. Каква беше целта на посещението?

- Пътуването ни беше свързано с участие в международно престижно изложение за храни и напитки в Хон Конг. Там нашата фирма имаше представителен щанд. Осъществихме доста делови търговски контакти и взаимоотношения, проучване на пазара. С партньори от различни страни дискутирахме доста въпроси. Имахме едночасова среща с председателя и членове на УС на Китайската  Асоциация на млекопреработвателите, в която членуват 1 500 млекопреработвателни фирми. Тяхната асоциация се интересуваше от нашето производство, от ситуацията в млечния сектор в България, от развитие на двустранни отношения. Те поеха и ангажименти по отношение на българските закваски. Искам да споделя, че изложението бе много добре организирано. В близост  до щанда имаше кът, където представители на всяка фирма можеха да направят срещи и да провеждат делови разговори, без да бъдат обезпокоявани.  Интересът към България и нашата фирма бе голям и то главно от представители на Филипините, Малайзия, Индия, Южна Корея и др.


- Китайските представители имат ли виждания за взаимодействие с България?


- Да имат. Дори двама експерти от техните държавни структури, които координират съвместните ни дейности, в най-скоро време / може би в края на октомври/ ще дойдат на посещение у нас. Нещата се задвижват, тъй като и Китай има интерес към България. В Китай и южноазиатския регион  има перспектива за нашата млечна промишленост. Трябва да се има предвид, че консумацията на млечни продукти в тези азиатски държави е много ограничена. Според моите наблюдения, а фирма „Лактина" от четири години прави опити да стъпи на тези пазари има раздвижване по отношение на млечните продукти, но все още слабо.

Официалната статистика показва, че вече 20 % от китайците употребяват млечни продукти. Правителството има своя стратегия и е въвело задължителна консумация на мляко в детското хранене. Техните млечни продукти са йогурт, предимно течен в малки разфасовки. Много е ограничено количеството на твърдия йогурт.      


- Има ли шанс за износ на български млечни продукти на тези пазари?

- Това, което видяхме на щандовете за млечни продукти в големите магазини е кисело мляко, айряни, прясно мляко. Всичко е разфасовано в малки опаковки. Сирената и кашкавалите са много малко застъпени.  В периода, докато пребивавахме бяхме канени на 10 официални вечери в престижни заведения. В менюто на нито едно не се предлагаха млечни продукти, нито ястия на млечна основа. Тези продукти не са застъпени в храната на хората от този регион, в тяхното меню. Ниша за износ и консумация на млечни пордукти има.


- Както споделихте Вие - фирма „Лактина" ООД стъпи на китайския пазар. Как стана това?

- След 4 години интензивна работа мога да заявя, че България и фирма „Лактина" са на китайския пазар. В китайския 17 милионен град Хуан Джой, заедно с нашите китайски партньори открихме магазин в самия център, на най-оживеното място - където е търговията и е настанена администрацията.

Този магазин има търговско информационен характер. Мотото, което е изписано на английски е :"За вашето здраве, за вашето дълголетие", а на китайски е написано:  Българско кисело мляко - бар". В този магазин се осъществяват контакти и се предлага българско кисело мляко - може да е с плодове, сладка и други добавки.

На втория етаж на магазина е разположена залата за консумация на нашето мляко, където е разположена и експозиция  - различни плакати и информационно рекламни материали, видеоклипове, които популяризират българското кисело мляко и българските пробиотични закваски.


- Какво бе направено, за да бъде популяризирано българското кисело мляко и производството на фирма „Лактина"?

- Амбицията ни, заедно с нашите партньори е Хуан Джой да стане център на българското кисело мляко. Затова за магазина бе направена специална рекламна кампания. Бяхме свидетели на да една голяма, изключителна подготовка за откриването на този магазин.

Представянето на производството на „Лактина" беше в широк състав от медии, търговски организации, контролни органи, административни и представителни организации и много други. Направени бяха интервюта с представителите на „Лактина" , като посоката в тях бе към българското кисело мляко, към пробиотичните свойства на българските закваски, към България - страната на киселото мляко.

Много вълнуващо и съпроводено с голямо внимание бе това събитие. Към мен бе аташиран професорът, който е ръководител на катедра „Българистика" в Пекинския университет- той бе мой  личен преводач и получи още по-голяма популярност покрай българското кисело мляко. Нашите партньори, за което им благодаря, направиха специална информационна кампания за популяризиране на българското кисело мляко и неговия здравословен ефект.

Миналата седмица получихме и покана за интервю от Пекинската държавна телевизия.  Предстои още една голяма рекламна кампания, която ще бъде насочена  към млекопреработвателните заводи в Китай и в нея акцентът ще бъде върху българската закваска, съдържаща „Лактобацилус булгарикус" .


- Може ли да кажем твърдо, че фирма „Лактина" и България са вече на китайския пазар?

- Да. „Лактина" ООД има тригодишен договор за износ на закваски и специално разработен пробиотик за хора в Китай. Разработваме програма за нови продукти на базата на сухо мляко. Подготвен е договор за научно-техническо сътрудничество, за научно-развойна дейност на база на нови продукти.

Тези договори са многогодишни и се надявам, че ще бъдат осъществени, тъй като до нас стои много сериозен партньор.  Китайски технолози и специалисти ще дойдат в България на обучение, както и български ще отидат там, но това ще е втората стъпка, която предстои да осъществим.


- Разбрах, че „Лактина" ООД има сериозен партньор и в Близкия изток, по точно в Дубай. АМБ работи по промоционален проект за популяризиране на сирене, кашкавал и кисело мляко, произведени у нас под мотото „Европейски млечни продукти  всеки ден".  С какво може АМБ и „Лактина" да си бъдат полезни?

- На този етап с партньорите ни от Дубай работим на същия принцип, за който споделих с Китай. „Лактина" тръгна по специфичен, нетрадиционен път за Близкия изток и вече са осъществени много от плановете ни. Патньорът, с който работим в Дубай е вече съдружник в българско млекопреработвателно предприятие /името няма да споделя по обясними причини/ .

Той финансира фирмата и там ще се работят млечни продукти за него и пазарите, които той има. Нашият партньор проявява интерес за инвестиции и в други млекопреработвателни предприятия у нас. В „Лактина" вече правим разработки ,по негова поръчка, за производство на сирене „чедър". Едно време то се правеше в завода на „Сердика" в Павликени и България изнасяше този продукт, който е забравен. С него ние имаме изградени добри отношения и имаме добро сътрудничество.

Предстои да назначим и изпратим в Дубай наш специалист на работа, за да може да прави промоции в заводите.  Що се отнася до сътрудничеството и за проекта, който АМБ изпълнява, това е много добре, има сериозни перспективи. Така ще има възможност да бъдат популяризирани българските млечни продукти, но за тях вече се знае и е разработена държавна стратегия, тъй като повечето млекопреработвателни заводи в ОАЕ са държавни.


- При тази ситуация „Лактина" има доста поръчки и се развива...

- Да, „Лактина" работи с пълен капацитет и не ни достигат мощности. Четирите лиофилизатора работят денонощно. Засега няма да разширяваме тук производството си. Имаме други планове. С удоволствие мога да кажа, че „Лактина" продава български закваски на пет континента, както и да се похваля, че с над 50 % се е увеличил износът ни до сега, спрямо цялата минала година.

Основно, вниманието ни сега е съсредоточено върху маркетинга и разнообразието на асортимента, имайки предвид спецификата на всяка държава. Научно-развойната дейност остава приоритет на фирмата. Увеличаваме персонала. Тук работят хора с висше образование, висока квалификация и подготовка. Те непрекъснато се усъвършенстват, обучават и въвеждат нови  технологии.

Българските закваски и българските млечни продукти имат бъдеще и нашата страна може да стане център на света в това отношение.                 

 


Мандра Лесидрен ЕООД Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Мултивак Генезис Лаборатории