Временната национална защита на храните ще се дава при 2 условия

БАБХ ще осъществява контрола при употребата на храни със защитени географски означения и с временна национална защита, предлага се от проектонаредба

Българските производители на земеделски продукти или храни имат право да използват наименованието, на което е предоставено временната национална защита, когато са вписани в базата данни на производителите на съответния продукт и когато имат сключен договор за контрол за съответствие на продукта, с одобрената спецификация с контролиращо лице. Това става ясно от проектонаредбата, касаеща специфичните изисквания при осъществяване на официален контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер.

От проекта на наредбата става ясно още, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече ще осъществява официалния контрол не само при употребата на продукти и храни със защитени географски означения и с традиционно специфичен характер, но и при продукти с временна национална защита.

При констатиране на употреба на наименование с временна национална защита представителите на Българската агенция по безопасност на храните извършват проверка в базата данни на производителите на съответния продукт с такава защита, която се публикува на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните.

Предлага се при извършването на проверка от страна на Българската агенция по безопасност на храните контролираните производители и търговци да предоставят сертификати или други писмени доказателства за съответствие на продукта с продуктовата спецификация на защитено географско означение, храна с традиционно специфичен характер или с временна национална защита.

Срокът за представяне на становища по проектонаредбата е 9 март 2017 г.
Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Жоси ООД - Млекопроизводство и млекопреработка Мандра Чех