Българското Кисело мляко – ключ към лечението на Паркинсон

Българкото кисело мляко е на път да се окаже ключ към лечението на Паркинсон. Откритието е направено в немския институт по молекулярна и клетъчна биология Макс Планк. Проф. Теймурас Курцхалия и българинът, който работи в екипа му Сидер Панков доказват, че съставки на киселото мляко спират развитието на Паркинсон. В специално интервю осъществено по скайп с откривателите, репортерът ни Даниела Райчева потърси отговор на въпроса как българското кисело мляко се бори със заболяването.

 

Немските учени доказват, че една от съставките на киселото мляко - ензимът д-лактат или млечна киселина, помага за възстановяването на засегнатите от болестта Паркинсон мозъчни клетки. Това се получва чрез възобновяване на нормалнатa функция на митохондрията, която енергийният източник на клетката. Заболяването е едно от най-разпространените в света или 1% от населението на Земята страда от него.

 

"Това, което открихме е, че д-лактатът помага за поддържането на електрохимичния потенциал на митохондриалната мембрана, която е от съществено значение за производството на енергия", разказа проф. Теймурас Курцхалия от"Макс Планк Институт".

 

Екъпът от института "Макс Планк" доказва откритието си чрез експерименти върху лабораторни червеи, на които са инжектирани увредени от Паркинсон мозъчни клетки. След няколко месеца на третиране с млечна киселина, учените забелязват, че клетките се възстановяват. Проф. Курцхалия е категоричен, че до 2 години могат да започнат тестове и върху хора. Но за тази цел трябва да направят допълнителни изследвания на различни видове закваски. Това е причината немските учени да посетят България след 10 дни.

 

"Стигнахме до заклучението, че европейските разновидности на киселото мляко не съдържат достатъчно от ензима д-лактат. За това за нас е много важно да дойдем в България и да се срещнем с хората, които произвеждат закваски", обясни проф. Курцхалия.

 

Идеята за идването в страната ни е на Сидер Пенков, българинът в екипа на проф. Курцхалия. Той е сигурен, че в българската жива закваска ще намерят ключа към заличаването на Паркинсона от списъка с неизлечими болести.

 

"Искам да подчертая, че възможности, които могат да повлияят до голяма степен лечението на неизлечими болести всъщност се коренят не другаде по света, а в България", каза Пенков.

 

Учените смятат, че след като млечната киселина помага за възстановяването на увредените от Паркинсон клетки, то ензимът може да помогне за лечението и на дестки други болести като епилепся, множествена склероза и редица генетични заболявания засягащи митохондрията на клетките .

 

Учените, открили, че българското кисело мляко може да помогне при борбата с болестта Паркинсон, пристигнаха в България, за да се срещнат с изследователи и производители на българско кисело мляко. Преди седмица в интервю за  БНТ2,  учените от немския институт Макс Планк за първи път съобщиха новината. Те се обърнаха към Асоциация на млекопреработвателите в България, за да се срещнат с фирми от бранша и да работят съвместно с тях. Членове на АМБ се отзоваха и фирмите „ЕлБиБулгарикум", „Меггле България", „Полидей2", „Генезис", „Лактина", „ЕлБиЛакт", както и научни работници от Университета по хранителни технологии - катедра „Мляко" ще помагат на екипа. 

 

Според проф. Курцхалия и българинът в екипа му Сидер Пнков, тайната към лечението на Паркинсон се корени в различните видове български закваски. Това е причината те да дойдат в страната ни и да се срещнат с производителите на кисело мляко и закваски. Според германските учени ензимът д-лактат или млечна киселина, помага за възстановяването на засегнатите от болестта Паркинсон мозъчни клетки.

 

"Невероятно е, че тук имате толкова голямо разнообразие от закваски, съдържащи в различна консистенция ензимът д-лактат. Това ще ни бъде от голяма полза, за да намерим кой вид възстановява мозъчните клетки по най-добър начин. Също така тук имате компетентни хора, които разбират и могат да ни помогнат в изследването", каза проф. Курцхалия.

 

Преди точно 110 години българинът Стамен Григоров открива лактобацилус булгарикус. Бактерията която се използва за производство на кисело мляко. От тогава са направени стотици изследвания върху действието на му. Доказано е, че живите млечни бактерии са мощно оръжие срещу различни възпалителни процеси и подпомагат защитните функции на организма. Безспорно обаче тези изследвания нямаше да са възможни ако не беше богатата колекция от над 1000 различни щамове на закваски.

 

"Всеки щам е различен със своите свойства, някои имат добри технологични свойства, други имат добри физиологични свойства, така че нашата работа е с немските ни колеги да подберем наш уникален щам, който да бъде с желаните от тях характеристики", обясни доц. Светлана Минкова, ръководител на научно изследователския център в държавно предприятие за закваски.

 

Според изследователите от Българската академия на науките, фактът че международни учени откриват нови възможности свързани с киселото мляко не е случаен.

 

"Наистина е странно като съвпадение, че 115 години  след откриването на лактобацилус булгарикус се вижда, че българското кисело мляко би помогнало на хора, които са болни от Паркинсон", смята професорът от БАН Стойно Стойнов.

 

Изследването на германските учени е в ранен етап. Към момента те са третирали с млечна киселина само лабораторни червеи с увредени от Паркинсон мозъчни клетки. Проф. Курцхалия заяви, че след срещата си с българските производители на закваски, са готови да започнат тестове върху мишки, а в момента търсят и доброволци, за да започнат клинични изследвания с хора.

 

Видео: http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-varna/kiseloto-mlyako-klyuch-kom-lechenieto-na-parkinson

 


Мандра Лесидрен ЕООД Генезис Лаборатории Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 INTRAMA1