Българската млечна промишленост бе представена на изложение в Русия

Наред с изисканите питиета и вина руснаците имаха възможност да опитат българско бяло саламурено сирене и кашкавал

Международният форум "ПРОДЕКСПО 2010", който се провежда ежегодно за 17-и път в Москва е най-големият в Русия и Източна Европа. Той е едно от най-авторитетните годишни събития в областта на храните и напитките (включително алкохол), на което среща си дават производители и търговци.

През годините на своето съществуване международният форум "ПРОДЕКСПО" играе важна роля във формирането и развитието на хранително-вкусовия сектор на икономиката на Русия, както и на пазара храни в тази страна. ПРОДЕКСПО допринася за изпълнението на приоритетните национални проекти, насочени към подобряване на качеството на живота на руските потребители.

1 800 компании от хранително-вкусовия бранш от 57 страни на света представиха своите артикули и производства, както изискани питиета и вина.  

Българската млечна промишленост бе представена на 17-тото международно изложение „Продекспо" чрез щанда на проекта, който АМБ изпълнява, заедно с Кипърската организация на говедовъдите, „Европейско сирене, моля". Руски търговци, мениджъри и други успяха да се докоснат и опитат българското бяло саламурено сирене и кашкавал.

Бизнес-делегацията, която бе в Москва и се състоеше от  Димитър Зоров, Симеон Присадашки, Иван Грънчаров, Иван Марков, Никола Ангелов,Станислав Говедаров, Радостин Щерев, Димо Денчев, Бисер Александров, Стефан Василев успя на място да се запознае с потенциални партньори и  изискванията на руските търговци и вериги. Те осъществиха много тесни връзки както с руски, така и с представители от други държави. Изложението в Москва даде възможност за много контакти, за осъществяване на много делови срещи.

Щандът на „Европейско сирене, моля", на който бе представена България, допринесе за това, тъй като той бе център и на него нашата делегация можеше да проведе разговори, да се срещне с търговски партньори и представители на руски млекопреработвателни предприятия. Единодушно бе мнението на представителите на млекопреработвателните фирми, че е дошъл моментът българските млечни продукти отново да заемат мястото си на руския пазар. Затова е нужна много работа и една от тях е създаване на сдружение на онези фирми, които искат да търгуват в Русия. 

Ниша за това има, а и руснаците още помнят вкуса и здравословните качества на българското бяло саламурено сирене. Проектът „Европейско сирене, моля", в който са включени презентации, участие в изложение, тематични вечери, реклама по телевизия, радиа и други допринася съществено за увеличаване на търсенето на българско сирене и кашкавал. Бизнесът бе единодушен, че трябва да използва моментът и да увеличи пазарния дял на тези продукти в Русия.

 


Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Данон Генезис Лаборатории Производство млечни продукти Абламилк Милкком ЕООД