Бъдещето на млечния сектор и приоритети за развитие

Наред с емоциите и многобройните срещи АМБ спази традицията и проведе национална среща – дискусия "Бъдещето на млечния сектор и приоритети за развитие" по време на изложението "Светът на млякото, 2011". Залата бе изпълнена с предсатвители на млекопреработвателния сектор. Интересът бе голям към това мероприятие, проведено през втория ден на изложението. Фирма „Агро легато” представи пред аудиторията своите нови продукти, които предлага за бранша и сектора.

Боряна Мишева, началник отдел в Изпълнителната агенция за насърчаване работата на малки и средни предприятия представи възможността за участие в търговски мисии и изложения на фирмите от млечния бранш да представят България, да осъществят контакти и да се срещнат с потенциални партньори по проекта, който те изпълняват.

Възможностите за това, според програмата на Агенцията са големи, тъй като са включени дестинации не само в европейски страни, но и в такива от Азия, Близкия изток, Русия, Африка. Това е още една възможност българският млекопреработвателен бранш и фирмите да разширят влиянието си и износа.

Председателят на УС на АМБ инж. Димитър Зоров направи кратък обзор на млечния сектор в страната , като очерта ситуацията в момента и перспективите. Той заяви, че недостигът на качествена суровина ще задълбочи още повече кризата в бранша и заяви, че трябва да бъдат предприети спешни мерки в тази посока.

Според Зоров решението на увеличаване на преходния период за преструктуриране на фермите е полезен ход, но практиката показва друго. Според него с 30 % са спаднали продажбите на млечни продукти в страната, потребителите се ориентират не към качествените млечни продукти, а към тези в ниския ценови сегмент. Това е лош знак за социалното и инокомическо състояние на българския потребител и е много опасно за българския производител.

Това е едно от основните предизвикателства не само на млекопреработвателния бранш, но и за цялата хранително вкусова промишленост у нас, то е свързано с финасовата, икономическа и потребителска способност на населението.


Производство млечни продукти Абламилк Милкком ЕООД Генезис Лаборатории Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Мандра Чех