Бойко Борисов: Да сложат етикети "Вредно за вашето здраве" на продуктите с добавки

Премиерът Бойко Борисов застана твърдо срещу палмовото масло в млечните продукти. Позицията си той изрази преди днешното правителствено заседание и след срещата му с животновъди.


Палмовото масло се отделя като шлака на сърцето, недоволен е министър-председателят и предлага като част от нова наредба за добавките в млечните продукти - на продукта да пише, както на цигарите: Вредно за вашето здраве!


Така по думите на премиера, когато хората избират по-евтиното, ще знаят какво си причиняват.

Борисов разпореди след заседанието на МС министър Найденов да разясни на журналистите подробности около наредбата за специфичните характеристики на млечните продукти. Целта според аграрния министър е ясно и точно да бъдат разграничавани истинските продукти от тези с млечни продукти.


Новата наредба ще раздели производството на млечни продукти - там, където се произвеждат истински - тоест с чисто мляко, да не могат да се произвеждат такива с добавки. Последните, според Мирослав Найденов, крият риск за здравето на потребителя.


С новата наредба няма да се дискредитира доброто име на българските млечни продукти, увери той и допълни, че правителството има пълната подкрепа на животновъдите. Няма да отстъпим от тези си намерения, категоричен бе Найденов.


Още следващата сряда, МС ще приеме наредбата.


Стана още ясно, че три пъти се увеличава глобата за производители, които слагат фалшиви етикети на продуктите си, като тя може да скочи до 10 000 лева.

Земеделският министър осъзнава, че тази наредба ще доведе до сътресение в млекопреработвателния бранш, но няма да има бум в цените.


По думите му новата наредба се налага, защото при предишния регламент някои производители се изхитрили. При него продукт, който има растителна добавка, не може да се нарича кашквал, сирене и пр. Затова някои определили стоките като такива с „добавка млечен продукт".


Новият регламент ще забрани продукт с хранителна добавка дори да се нарича млечен продукт и по този начин потребителите няма да се заблуждават.

"Млечното говедовъдство в момента има много затруднения", заяви от своя страна животновъдът Никола Ангелов. От бранша искат всички предприятия, които работят със заместители, да се разграничават от тези, които работят с чиста суровина и това да е отбелязано на етикета."Радваме се, че имаме подкрепата на МЗХ и на премиера", заяви Ангелов. Това касае здравето на населението, посочи той.

 


Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Мандра Лесидрен ЕООД Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Данон