БЪЛГАРСКАТА МЛЕЧНА ПРОМИШЛЕНОСТ Е СЪБРАНА В БИБЛИОГРАФИЯ

В над 650 страници е събрана науката за млякото и млечната промишленост в Библиография, съдзданена от български учени начело с известния изследовател и учен в България и по света академик Мария Балтаджиева .

България е страна, известна в много държави с уникалните си традиционни млечни продукти: кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал. Тяхното производство има дълга история и продуктите ни са се наложили на световните пазари. Има създадени легенди за тяхното здравословно значение и дълголетие, обосноваващо се на уникалната българска бактерия лактобацилус булгарикус.

Делът на изследователите в млечната наука и създателите на технологиите на млечните продукти е значителен спрямо общия дял на работещите в хранителната промишленост на България. Творците са създали множество ценни технологии, разработили са методи за получаване на висококачествени млечни продукти, които са представени в специализирани български и световни издания. До всички тези, цени, научни, трудове нямат достъп повечето от работещите в областта на млякото и млечните продукти.

Библиографията представя всички творчески трудове – публикации, патенти, дисертации, книги и др. в удобен вид за ползването им за периода 1900 до 2015 год.

Библиографията е продукт на Академично специализирано звено за традиционни млечни продукти към БАН, подготвена с изключителната дейност на проф. дссн Стефан Денев, със съдействието на ръководството на Звеното.

Желаещите, които искат да се сдобият с Библиографията могат да заявят интереса си на адрес:

E-mail : Lb_lact@mail.bg

Тел. 032/958713

0879540118

 

 

 


Млечни продукти с марка Димитър Маджаров Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Мандра Лесидрен ЕООД Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните