АМБ ПОДКРЕПЯ КАМПАНИЯТА НА БНТ 2 И СЕ ВКЛЮЧИ В НОВАТА ИНИЦИАТИВА „ ВКУСЪТ НА БЪЛГАРИЯ“

В навечерието на летния туристически сезон кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ представи новата си инициатива „Вкусът на България“. Екипът на обществената телевизия си поставя за цел да срещне интересите на туристическия бранш и българските производители на качествените храни и напитки. Съдействие за успешно продължаване на кампанията „Купувам българското“ и осъществяване на заложените мероприятия в подписания миналата година меморандум между производителите на храни и туристическия бранш оказа Асоциация на млекопреработвателите в България.
В поредица от работни форуми между представителите на туристическия бранш и производители от сектора на хранителните продукти ще бъдат очертани конкретните проблеми, които засега ограничават масовото навлизане на качествените българските продукти в ресторантите и хотелските вериги.

„Инициативата на БНТ2 ще даде възможност не само за стимулиране на хотелиерите и ресторантьорите да купуват продукти на местни производители и с това да съхраняват уникалността на всеки регион, но ще ни помогне за по-сериозни наблюдения за проблемите на различните страни в процеса на сътрудничество“, подчерта кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов.

Кметовете на Банско Георги Икономов, на Троян – Донка Михайлова и на Търговище – Дарин Димитров, които взеха участие в събитието, поставиха за обсъждане реалистични проекти за насърчаване на българските производители: разширяване обхвата на фермерските пазари и фестивалите на традиционни храни, които дават възможност за опознаване на специфични вкусове от регионите; въвеждане на регионални марки за качество на туристическите услуги, които носят местна специфика; включване на производителите от региона в туристически програми, които запознават с производствения процес и промотират качествените продукти.

„Обществената медия дава възможност да се чуят мненията на хората от бизнеса в България. Разговорът днес показа, че има огромна нужда от среща на мненията и от публично формулиране на проблемите на производителите на български стоки пред кметовете, например. БНТ 2 ще развива темата за присъствието на българския вкус в туризма чрез репортажи и чрез организиране на няколко големи дискусии“- подчерта директорът на „БНТ Свят и региони“ Екатерина Генова.
Дискусиите, първата от които се проведе в София, ще продължат в Благоевград, Варна, Пловдив и Русе, където БНТ има регионални центрове, а със съдействието на местните власти и фирмите от хранителната индустрия, ще се провеждат в рамките на цялата година и в общини с подчертан туристически профил. Повдигнатите проблеми ще бъдат обобщени и със съдействието на обществената телевизия ще бъдат потърсени институционалните им решения. НСОРБ от своя страна ще съдейства да бъдат формулирани ясни предложения за промени в законодателството.

Новините на БНТ 2, ще отразяват в репортажи всяка от срещите в рамките на инициативата „Вкусът на България“ и ще дадат публичност на всеки успешен пример за партньорство на туристическия бизнес и българските производители на храни. В рамките на сутрешния блок на БНТ 2 ще бъде излъчвана специална рубрика ,,Вкусът на региона‘‘, която ще представя местни производители, уникални храни и подправки, специфични кулинарни традиции. Така медията ще помогне на зрителите да опознаят производителите от региона си и ще очертае спецификата на българските вкусове, запазени в произвежданите и предлагани храни и напитки.

Следващата дискусия „Вкусът на България“ от кампанията на БНТ2 „Купувам българско“ ще се състои на 16 май (вторник) в Благоевград.

Кметове и хотелиери обещаха да подкрепят българските храни и местните производители, също и да популяризират традиционните регионални продукти пред туристите.

В хотелите с All inclusive хранене се губи индивидуалността на българската кухня, заяви кметът на Банско Георги Икономов. Той каза, че за да поддържат ниски цени, някои хотелиери използват некачествени продукти.Според него проблем създава и нормативната база с хигиенни изисквания, която спира ресторантьорите да проявят индивидуалност и да приготвят в кухнята на ресторанта местни храни от месо и зеленчуци, например туршии.

Кметът на Търговище Дарин Димитров заяви, че общината планира да предлага комбиниран туристически продукт – дегустации и посещение на исторически забележителности.Той изтъкна, че при обявяването на търгове за доставки на храни за социалните заведения законът не разрешава да се заложи като критерий продуктите да са на местни производители.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България инж.  Димитър Зоров сподели, че е напълно законно да се заложат критерии храните, предлагани както в българските традиционни ресторанти, така и в болничните и лечебни заведения, да са със стандарт БДС. Така ще бъде гарантирано качеството и наистина полезните свойства на млечните продукти за болните,  което ще подкрепени и българските производители. Той поиска от кметовете при изразходването на общински бюджет за болници, детски градини и училища и социални заведения, да плащат за млечни продукти по стандарт БДС.

Кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов смята, че общинските туристически центрове могат да помогнат на местните производители, а във всеки хотел трябва да има витрини с произведени в региона храни и сувенири, които туристите да купуват.

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, заяви, че членове на организацията вече предлагат в хотелите си БДС продукти.

Според Димитър Зоров новият министър на туризма трябва да се заеме с въпроса за специална категоризация на местата, които предлагат местни храни.

Кметовете като цяло смятат, че празниците, които отделни общини организират и посвещават на определен хранителен продукт, помагат на местните производители.
За да докажат пред журналисти, кметове, представители на Националното сдружение на общините, ресторантьори, хотелиери, представители на туристически и други организации фирмите „Пършевица“, „Жоси“, „Булдекс“, „Маджарови“ предоставиха за дегустация традиционни български млачени продукти. Така демонстрираха на присъстващите на организираното от БНТ 2 събитие специалисти и присъстващи, че българските млечни продукти са качествени, полезни и вкусни. Те трябва да бъдат популяризирани и консумирани, тъй като техният вкус от туристи и консуматори дълго се помни, а това е най-важно в момента. АМБ си е поставила амбицията и с други средства и мероприятия да акцентира и да защитава традицията на българските млечни продукти, които съдържат полезната за човешкия организъм наша бактерия лактобацилус булгарикус.

 

Подробности може да видите на следния линк:

 

https://www.bnt.bg/bg/a/bnt2-dade-start-na-initsiativata-vkust-na-blgariya


Производство млечни продукти Абламилк Милкком ЕООД Жоси ООД - Млекопроизводство и млекопреработка Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Данон